Το πρόγραμμα πιστοποίησης των ιταλικών εστιατορίων στο εξωτερικό δημιουργήθηκε από την Unioncamere (Ένωση Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων) σε συνεργασία με το Isnart (Εθνικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών) και 5 Υπουργεία ( Εξωτερικών, Αγροτικής ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης).
Σκοπός του προγράμματος είναι η επίσημη αναγνώριση των αυθεντικών ιταλικών εστιατορίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, η ανάπτυξη και η προώθηση των παραδοσιακών ιταλικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής, η αναβάθμιση της ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας, η αναβάθμιση της εικόνας των ιταλικών εστιατορίων στο εξωτερικό, που εγγυώνται την τήρηση των στάνταρ ποιότητας της ιταλικής φιλοξενίας καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών και προωθητικών δράσεων για τα ιταλικά εστιατόρια στον κόσμο.
Η αναγνώριση προέρχεται από την εμπειρία που αποκτήθηκε με το Βραβείο Ιταλική Φιλοξενία που ξεκίνησε στην Ιταλία το 2005 από την Isnart ( Εθνικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών) για να βραβεύσει τις ιταλικές τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν τα υψηλότερα στάνταρ υπηρεσιών.
Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε συνεργασία με τους ιταλικούς φορείς εκπόνησης του προγράμματος έχει την αποστολή προώθησης του Σήματος Ιταλικής Φιλοξενίας (Marchio Ospitalità Italiana) στην Ελλάδα, την συλλογή και την διεκπεραίωση των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα καθώς και την διενέργεια επισκέψεων για τον έλεγχο των προϋποθέσεων ένταξης στο Πρόγραμμα “Γνήσιο Ιταλικό Εστιατόριο“.
Τα ιταλικά εστιατόρια που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδειχθεί ότι τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα αποκτήσουν την πιστοποίηση “Marchio Ospitalità Italiana – Ristoranti Italiani nel Mondo“. Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί επίσημη αναγνώριση του ιταλικού κράτους ότι το εστιατόριο είναι “Γνήσιο ιταλικό εστιατόριο”. Τα στοιχεία του εστιατορίου κοινοποιούνται σε ειδικό portal www.10q.it, όπου ο καταναλωτής μπορεί άμεσα να επιλέξει τα αναγνωρισμένα ιταλικά εστιατόρια, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προγράμματα προώθησης και προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2023, το σήμα επεκτείνετε σε gelaterie και pizzerie.
Εάν ενδιαφέρεστε να ενταχτείτε στο πρόγραμμα, παρακαλώ πολύ καλέστε την κα. SABRINA BREVETTI στο 210.7213209 – email: [email protected]