Στην πίστα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Kαναδού οδηγού Gilles Villeneuve, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου ο 7ος γύρος του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Η Alfa Romeo Racing, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει με το νέο μονοθέσιο της με στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του.

Η πίστα του Μόντρεαλ βρίσκεται πάνω στο τεχνητό νησί Notre Dame που κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση Expo του 1967. Μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 αποφασίστηκε η δημιουργία πίστας, η οποία θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά αγώνα της Formula 1 το 1978. O θρυλικός Καναδός οδηγός Gilles Villeneuve κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη συγκεκριμένη πίστα, η οποία σήμερα φέρει το όνομα του. Οι υψηλές ταχύτητες και η χαμηλή απαίτηση σε αεροδυναμικό φορτίο καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητή την πίστα στους οδηγούς. Αρκετά είναι τα σημεία που απαιτούν πολύ δυνατή επιβράδυνση, ενώ ο διάσημος «Τοίχος των Πρωταθλητών» που βρίσκεται στην έξοδο της στροφή πριν την γραμμή εκκίνησης αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και απαιτητικό σημείο.

Frédéric Vasseur – Επικεφαλής της ομάδας Alfa Romeo Racing και CEO της Sauber Motorsport AG

«Είμαστε αισιόδοξοι για τον αγώνα στο Μόντρεαλ. Η χάραξη της πίστας ταιριάζει στο μονοθέσιο μας και παράλληλα επιτρέπει τα προσπεράσματα, στοιχείο που δεν είχαμε στους προηγούμενους αγώνες. Με κάθε αγώνα που περνά καταλαβαίνουμε καλύτερα το μονοθέσιο μας, καθώς και τον τρόπο για να εκμεταλλευτούμε την απόδοση του, παρόλα αυτά το να έχουμε ένα αλάνθαστο αγωνιστικό τριήμερο συνεχίζει να αποτελεί το σημείο κλειδί. Οι ομάδες βρίσκονται τόσο κοντά, με μόλις 5 βαθμούς να χωρίζουν την πέμπτη από την ένατη στην κατάταξη, οπότε κάθε λάθος κοστίζει. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε βαθμούς στον Καναδά και να ανέβουμε στην κατάταξη.»

Kimi Räikkönen (αριθμός μονοθεσίου 7 – “Stelvio”)

«Η πίστα του Μόντρεαλ λογικά ταιριάζει στο μονοθέσιο μας, όμως για να είμαι ειλικρινής μέχρι στιγμής λίγα πράγματα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο μας. Ελπίζω ότι τα ελαστικά θα λειτουργήσουν όπως πρέπει και θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του μονοθεσίου. Σίγουρα η 9η θέση δεν είναι αυτή που μας αντιπροσωπεύει.»

Antonio Giovinazzi (αριθμό μονοθεσίου 99 – “Giulia”)

«Ανυπομονώ να αγωνιστώ για πρώτη φορά στην καριέρα μου στο Μόντρεαλ. Είχα την ευκαιρία να ξεκουραστώ για δύο εβδομάδες και τώρα είμαι πανέτοιμος να επιστρέψω στην πίστα. Στο παρελθόν στη συγκεκριμένη πίστα πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέροντες αγώνες και η χάραξη δίνει την ευκαιρία για προσπεράσεις, συνεπώς περιμένω να είναι ένα ενδιαφέρον αγωνιστικό τριήμερο. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που αξίζουμε.»

Το Grand Prix του Μόντρεαλ με τη γλώσσα των αριθμών:

Χρονιά που πραγματοποιήθηκε το 1ο Grand Prix στην πίστα του Μόντρεαλ: 1978

Αριθμός γύρων: 70

Μήκος γύρου: 4.361χλμ.

Συνολική απόσταση αγώνα: 305.270χλμ.

Ταχύτερος γύρος: 1:13.622 Rubens Barrichello (2004)