Τα επίσημα εγκαίνια δύο νέων κτιρίων, του Υποστέγου Υγρού Αποχρωματισμού και Βαφής Αεροσκαφών αλλά και του Κτιρίου Χημικών Διεργασιών, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις μονάδες παραγωγής, ενώ παρακολούθησε και την τροχοδρόμηση του 5ου αναβαθμισμένου αεροσκάφους τύπου F-16 Viper με προορισμό την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης, όπου και θα είναι πλέον η βάση του.

Το νέο Υπόστεγο της ΕΑΒ (συνολικής επιφανείας 2.983 τ.μ.) παρέχει τη δυνατότητα στην Εταιρεία να υλοποιεί με υπερσύγχρονες μεθόδους χρωματισμούς αεροσκαφών. Μπορεί να φιλοξενήσει, ανεξάρτητα, αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών, όπως C-130, F-16, καθώς και ελικόπτερα. Το δε κτίριο Ανοδίωσης (συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ.) ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις χημικών διεργασιών της ΕΑΒ, ενώ και οι δύο νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τεχνολογίες απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον. Τα νέα κτίρια κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της ΕΑΒ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την καρδιά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Όσο υψώνουν τους τόνους τόσο χαμηλώνουν την αξιοπιστία τους και κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και των διεθνών συμμαχιών μας». Ταυτόχρονα εξήρε και το έργο της ΕΑΒ, τονίζοντας: «Σήμερα γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα. Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση Viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin Aeronautics και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην τελετή Αγιασμού των νέων κτιρίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α., κ. Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως «Η ΕΑΒ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της αμυντικής βιομηχανίας, με ιστορία 48 και πλέον ετών, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή της. Με τα προγράμματα που υλοποιούνται ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ΕΑΒ, η οποία δηλώνει παρούσα στη διεθνή αγορά, στηριζόμενη στο τρίπτυχο Παραγωγή – Εκπαίδευση – Καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Regional Global Pursuits Initiatives για Ελλάδα, Ιταλία, Αμερική, Ινδία, Μέση Ανατολή και Αφρική της LM Aeronautics, κ. Ντένης Πλέσσας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα έργα που εγκαινιάστηκαν σήμερα και υλοποιήθηκαν από την εταιρεία Lockheed Martin, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, προσδίδουν νέες δυνατότητες τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη λοιπή εγχώρια βιομηχανία, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν τη διαχρονική συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin από τη συμμετοχή της τελευταίας σε προγράμματα προμήθειας οπλικών συστημάτων και υπηρεσιών στη χώρα μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτρης Παπακώστας, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του και αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της Εταιρείας: «Εργαζόμενοι και διοίκηση ανταποδώσαμε την εμπιστοσύνη που έμπρακτα μας δείξατε, μεγιστοποιώντας την προσπάθειά μας και καθιστώντας την ΕΑΒ μια βιομηχανία που εκτελεί με επιτυχία τα δύσκολα Προγράμματα που της ανατέθηκαν, που είναι συνεπής προς τους πελάτες της, που διαρκώς στελεχώνεται με νέους ανθρώπους, που εισέρχεται σε νέους τομείς που σηματοδοτούν το μέλλον, που αναπτύσσει εθνικά προϊόντα, που επί δύο συνεχή έτη πλέον είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση».

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε και ο Executive Vice President & General Manager Aeronautics of Lockheed Martin International, Mr. Greg Ulmer, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Αποτελεί τιμή για εμάς το γεγονός ότι συνεχίζουμε την εδώ και δεκαετίες συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τη λοιπή εγχώρια βιομηχανία, παρέχοντας στην Ελλάδα τις δυνατότητες εκείνες που της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές απειλές που ολοένα αυξάνονται».

Η ΕΑΒ είναι πλέον σε θέση να υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να προηγείται των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Το 2022 παρέδωσε (4) τέσσερα αναβαθμισμένα αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης δύο (2) επιπλέον F-16 V, τα οποία θα θωρακίσουν τους ελληνικούς αιθέρες μέσα στον Ιανουάριο του 2023, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές τους πτήσεις. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους η ΕΑΒ θα παραδώσει άλλα 15 αναβαθμισμένα αεροσκάφη και θα επιστρέψει και το WJ:05, το πρωτότυπο Α/Σ που τώρα βρίσκεται στην αμερικανική βάση Edwards.

 

( Η ΕΑΒ είναι Μέλος Στήριξης του Έλληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας)