Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου τελευταίας γενιάς, ισχύος 780 MW αποτελεί μέρος ενός γιγάντιου επενδυτικού προγράμματος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 αφιερωμένου στην ενεργειακή μετάβαση – Μέσα στο 2023 η έναρξη εργασιών και για δεύτερη μονάδα, ίδιας ισχύος και τεχνολογίας 

 

H EDISON εγκαινίασε το νέο της υπερσύγχρονο εργοστάσιο Marghera Levante στη Βενετία που είναι το πρώτο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο τελευταίας γενιάς στην Ιταλία και ένα από τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως. Η νέα μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 780 MW συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ασφάλεια του ιταλικού ενεργειακού συστήματος χάρις στην εξαιρετικά ευέλικτη παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αντισταθμίζει τη διακοπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης που έθεσε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ιταλίας.

 

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Αντόλφο Ούρσο και Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της νέας μονάδας για την ισορροπία του ενεργειακού και βιομηχανικού συστήματος της χώρας,  ο Δήμαρχος Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, βουλευτές και πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ιταλίας.

Οι κατασκευαστικές εργασίες διάρκεσαν 4 χρόνια, απασχολώντας έως και 1.000 εργαζομένους κατά τις φάσεις αιχμής και 250 εταιρείες προμηθευτών επί συνολικής επένδυσης 400 εκατ. ευρώ περίπου. Η μονάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ 780 MW και ενεργειακή απόδοση 63%, την υψηλότερη που διατίθεται σήμερα από την τεχνολογία, ικανή να εξασφαλίσει μείωση των ειδικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου (mg Nox/kWh) έως και 70 % και του διοξειδίου του άνθρακα  (mg CO2/kWh) έως και 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των σημερινών ιταλικών θερμοηλεκτρικών σταθμών, καλύπτοντας τις ετήσιες ανάγκες περίπου 2.000.000 οικογενειών.

Χάρις στον κορυφαίο αεριοστρόβιλο GT36 κλάσης Η της ΑNSALDO ENERGIA, η νέα μονάδα της EDISON είναι επίσης Hydrogen Ready δηλ. τεχνολογικά έτοιμη για χρήση υδρογόνου αναμεμειγμένου με φυσικό αέριο.

 

“Είμαστε υπερήφανοι γιατί, ακόμα μια φορά, είμαστε οι πρώτοι που εισαγάγαμε καινοτομία στην Ιταλία με μία μονάδα τελευταίας γενιάς, εξαιρετικά στρατηγική για την ευελιξία και την επάρκεια του ιταλικού εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ένας στόχος που θέσαμε ως ιστορική και υπεύθυνη εταιρεία, ηγέτιδα της ενεργειακής μετάβασης στην Ιταλία. Η EDISON έχει στο DNA της την ικανότητα να καινοτομεί, μία ικανότητα που αντικατοπτρίζεται σε 140 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και βιομηχανικών επιτυχιών. Χάρις στις συνέργειες με μία Περιφέρεια ιδιαίτερα πρωτοπόρα όπως η Βενετία και χάρις στη συνεργασία μας με έναν ιταλικό πρωταθλητή όπως η ANSALDO ENERGIA, έχουμε την ευτυχία να γιορτάσουμε σήμερα την  κατάκτηση αυτού του σημαντικού ορόσημου. Ο Όμιλός EDISON έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τώρα έως το 2030 αφιερωμένο στην ενεργειακή μετάβαση, το ήμισυ του οποίου προορίζεται για ανάπτυξη έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και το νέο μας εργοστάσιο που τώρα εγκαινιάζουμε, αποτελεί απτή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στον κοινό στόχο της απανθρακοποίησης και της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και της οικονομικής βιωσιμότητας”, τόνισε στην ομιλία του ο Nicola Monti, Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON, ο οποίος προανήγγειλε ότι “μέσα στο τρέχον έτος η EDISON θα αρχίσει την κατασκευή και δεύτερης δίδυμης μονάδας, ίδιας ισχύος και τεχνολογίας, στο Presenzano κοντά στην Καζέρτα της Νότιας Ιταλίας”.

 

Ο Δήμαρχος της Βενετίας Τζιλμπέρτο Μπρουνιάρο, συνεχάρη την EDISON μιλώντας για “παράδειγμα επιχειρηματικού θάρρους και δημιουργικότητας”  και χαρακτηρίζοντας τον νέο σταθμό ως “τον πλέον αποτελεσματικό στην Ιταλία και ένα από τους πιο προηγμένους στον κόσμο, απολύτως βιώσιμο και με σχεδόν μηδενικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα”. 

“Αυτή η νέα μονάδα είναι μέρος μιας τεχνολογικής διαδικασίας που στόχο έχει να δώσει προοπτική σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δοκιμές για την παραγωγή υδρογόνου, τόνισε ο Δήμαρχος Βενετίας,  θα ξεκινήσουν από εδώ μπαίνοντας έτσι στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης και στην ενεργειακή αυτονομία”. 

 

Η EDISON διαθέτει 107 υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 53 αιολικά πάρκα, 56 φωτοβολταϊκά πάρκα, και 14 μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου υψηλής απόδοσης. Με 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος, η EDISON το 2022 παρήγαγε 19,7 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων 3,4 TWh πράσινης ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκή και υδροηλεκτρική), γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μείωση κατά  1,7 εκατομμύρια τόνους των εκπομπών CO2 χάρις και σε λύσεις ενεργειακής απόδοσης.