Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Οία, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα που απολαύσαμε, μαζί με λίγους ακόμα τουρίστες.

Όπως μας τονίζει ο ίδιος, η κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αγγίζει τα όρια του δραματικού όσον αφορά στην κίνηση στη Σαντορίνη – όπως φυσικά και σε άλλους προορισμούς.

Πρόκειται για ένα νησί που κάνει τζίρο κάθε καλοκαίρι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως φέτος τα νούμερα θα είναι υποπολλαπλάσια. Ενδεικτικά, από τους 27.500 ανθρώπους που απασχολούνται κάθε σεζόν στο νησί, φέτος μόλις οι 3.500 έχουν προσληφθεί, ενώ οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν ανοίξει.

«Ο κορωνοϊός όμως μπορεί να μας δώσει χρήσιμα μαθήματα», αισιοδοξεί ο Αντώνης, τονίζοντας ότι το μοντέλο του υπερ-τουρισμού που επιδίωκαν οι προηγούμενοι όλα αυτά τα χρόνια, απλά δεν είναι λειτουργικό. «Προτιμούμε τη σωστή διαχείριση από τις μαζικές αφίξεις – και να ξεκαθαρίσω ότι θέλουμε όλους τους τουρίστες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης», εξηγεί.

Ως νέο μυαλό, το πλάνο του για την Οία αλλά και το νησί του έχει όραμα ένα καλύτερο και πιο «πράσινο» μέλλον: Στόχος του είναι η Σαντορίνη να γίνει plastic-free – να μην χρησιμοποιείται καθόλου πλαστικό, με ορίζοντα να επιτευχθεί αυτό μέσα στην επόμενη πενταετία. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στην καθαριότητα και ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως μας εξηγεί.

«Παρά τα φετινά προβλήματα», θεωρεί, «θα πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία. Έχουμε φιλοξενία, ήλιο και θάλασσα, τρεις πυλώνες που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κανείς. Θα το κάνουμε το επόμενο βήμα και θα τα καταφέρουμε, κι ας μην είναι εύκολο»…

Αναδημοσίευση από:

Hellenic Daily News

( O κος Αντώνης Παγώνης είναι και Αντιπρόεδρος του Ελληνο Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας)

Δείτε τη συνέντευξη:

https://www.hellenicdailynewsny.com/el/in-house-greece/2651-antonis-pagonis-o-nearoteros-proedros-tis-mageftikis-oias-oramatizetai-ti-santorini-tou-mellontos