Η Ιταλική Δημοκρατία τίμησε την 140η επέτειο της ίδρυσης της ιστορικής εταιρείας Edison με την έκδοση ενός αναμνηστικού γραμματοσήμου που κυκλοφόρησε σήμερα, 15 Μαρτίου 2024 σε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα. Το γραμματόσημο, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Edison ως μοχλού προόδου για τη χώρα, ανήκει στη θεματική σειρά: “Οι Αριστείς του ιταλικού παραγωγικού και οικονομικού συστήματος”.
Το επετειακό γραμματόσημο, που επιμελήθηκε το Εθνικό Τυπογραφείο και Νομισματοκοπείο της Ιταλίας, αναπαράγει μία σφραγίδα με τα αρχικά «SE», ένα αρκτικόλεξο της Società Edison, η οποία είναι τοποθετημένη στη λαβή της εισόδου του Μεγάρου Edison, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο. Το Μέγαρο κτίστηκε το 1891 και είναι έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Enrico Combi. Στο εσωτερικό του στεγάζει δύο μεγάλους θόλους αποτελούμενους από 18.000 τεμάχια χρωματιστού γυαλιού (βιτρό) που είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία σχηματίζουν το φόντο του γραμματόσημου.
Από την ίδρυσης της το 1884, η Edison επέτρεψε τον εξηλεκτρισμό της Ιταλίας κατασκευάζοντας τους πρώτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα και στην ηπειρωτική Ευρώπη, έφερε την ενέργεια και το φυσικό αέριο στα ιταλικά νοικοκυριά και στη βιομηχανία, τροφοδότησε τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ και επίσης το Teatro alla Scala που ήταν το πρώτο θέατρο στην Ευρώπη που εγκατέλειψε τη χρήση του φωταερίου. Σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής της αλλαγής με μια σοβαρή και συγκεκριμένη δέσμευση στην ενεργειακή μετάβαση προκειμένου να συμβάλει στους στόχους απανθρακοποίησης όπως αυτοί προσδιορίζονται στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
«Στα τέλη του 1800 ξεκινήσαμε τη διαδικασία ηλεκτροδότησης της χώρας και εγκαινιάσαμε μια νέα εποχή. Σήμερα, 140 χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση, αυτή της ενεργειακής μετάβασης, η οποία μας βρίσκει σταθερά δεσμευμένους στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αυτονομία του εθνικού ενεργειακού συστήματος. Πιστεύουμε σε ένα μέλλον φτιαγμένο από ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη, ένα μέλλον όπου η συνειδητή πρόοδος βελτιώνει τις ζωές όλων», δήλωσε ο Nicola Monti, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison.
Φιλοδοξία του Ομίλου Edison είναι να έχει απελευθερωθεί το 90% της ενεργειακής του παραγωγής έως το 2040 χάρη στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών, όπως η δέσμευση CO2 και η νέα πυρηνική ενέργεια, εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην Ιταλία.
Ένας στόχος που αξιοποιεί επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2023 και 2030 εκ των οποίων το 85% σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) του ΟΗΕ.