Τα σχέδιά της για επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας μέσα σε μια τριετία, αποκάλυψε ο κινεζικός «κολοσσός» Huawei.

 

Για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 2,8 δισ. ευρώ στην Ιταλία, σε διάστημα τριών ετών, δεσμεύτηκε ο κινεζικός τεχνολογικός «γίγαντας» Huawei, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια εκδήλωσης και όπως μετέδωσε το Reuters.

Από τις επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν, μάλιστα, να δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία.

Η Huawei κάλεσε, επίσης, την Ιταλία να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει «διαφανής, αποτελεσματική και δίκαιη» χρήση του δικτύου 5G, μέσω της σχετικής νομοθεσίας που έχει υιοθετήσει η χώρα και είναι γνωστή με το όνομα «golden power» («χρυσή δύναμη» στα ελληνικά), η οποία επιτρέπει στη Ρώμη να επεμβαίνει σε υποθέσεις του ιδιωτικού τομέας για σκοπούς εθνικής ασφάλειας.

​Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη δημοσιότητα, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την Huawei και το «μπλόκο» των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η Huawei ανακοίνωσε ότι θα απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους στις ΗΠΑ, εάν η ουάσινγκτον συνεχίσει να διατηρεί τον κινεζικό «κολοσσό» στη «μαύρη λίστα».

Την ώρα που οι ΗΠΑ βάζουν «μπλόκο» στις σχέσεις με την Huawei, η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με αρμοδιότητα την ενίσχυση των ιταλο-κινεζικών σχέσεων, ενώ έγκινε και η πρώτη χώρα της G7 που συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

 

Εντούτοις, για να εκτονώσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον και άλλων εταίρων των ΗΠΑ, η Ρώμη πέρασε μια πρόταση για την ενδυνάμωση της επίβλεψης των πρότζεκτ υποδομών που χρησιμοποιούν το δίκτυο 5G της Huawei. Η πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου εντός 60 ημερών, προκειμένο το διάταγμα να έχει ισχύ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού τμήματος της Huawei Τόμας Μιάο κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» θα χρειάζονταν έως και 165 ημέρες για να εγκριθούν οι συμφωνίες για το 5G. Τόσο η Vodafone Italia, όσο και η Telecom Italia, προσβλέπουν σε συμφωνίες για την από κοινού προώθηση των υποδομών 5G σε ολόκληρη την Ιταλία.