Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωάννης Τσαμίχας συμμετείχε στις εκδηλώσεις προς τιμήν της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Κάτω Ιταλία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 09 και 10 Απριλίου 2022. H Προέδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Η Ένωση Ελληνόφωνων Δήμων του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας, με την ευκαιρία της 20ής επετείου από τη σύστασή της, προσκάλεσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γνωρίσει τους 12 ελληνόφωνους δήμους του Σαλέντο, στη Νότια Απουλία, στην επαρχία του Λέτσε και την ανακήρυξε επίτιμο δημότη,  εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη βαθιά φιλία και εκτίμηση των κατοίκων των ελληνόφωνων δήμων της Grecìa Salentina.

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε σχετικά:

“Αγαπητοί φίλοι, συνδημότες, αδέλφια μας της Γκρετσία Σαλεντίνα. Δύσκολα μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση που με διακατέχει αποχαιρετώντας σας. Οι εντυπώσεις είναι τόσο πυκνές και έντονες ώστε θα χρειαστεί χρόνος για να κατασταλάξουν μέσα μου, χρόνος για να επεξεργαστώ τα συναισθήματα που μου γέννησε ο τόπος. Ένας τόπος πανάρχαιος, μια γη τραχιά, καθώς λέει ο Στράβων, αλλά εύχαρις και βαθιά. Φιλόξενοι άνθρωποι με φωτεινά πρόσωπα. Ηλικιωμένοι που κρατούν στην καρδιά τους την Ελλάδα σαν μια μάνα, που μένει ζωντανή όσο τα παιδιά της μιλούν τη γλώσσα της. Νέοι που εξακολουθούν να την βλέπουν σαν μια τροφό που τους μιλά με ποιήματα και τραγούδια, με νανουρίσματα και παραμύθια διανθισμένα από εύηχες, αρχαίες λέξεις της κοινής μας καταγωγής.

 

Στα λίγα εικοσιτετράωρα που έμεινα εδώ άκουσα υπέροχα τραγούδια στη διάλεκτο γκρίκο από παιδιά στο Καστρινιάνιο ντέι Γκρέκι, ψηλάφισα τα εργόχειρα που δημιουργούν φιλόπονα χέρια, κυριεύτηκα από δέος μπροστά στις εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες στην κρύπτη της Αγίας Χριστίνας στο Καρπινιάνο Σαλεντίνο, γοητεύτηκα από το υποβλητικό Μοναστήρι των Αυγουστινιανών στο Μελπινιάνο, όπου ακούσαμε εξαιρετικά τραγούδια από το συγκρότημα του φεστιβάλ “Νύχτα της Ταράντα”. Άκουσα ριγώντας από περηφάνια τον Εθνικό μας Ύμνο στην Καλημέρα, χάιδεψα τις ράχες των βιβλίων στο ελληνικό τμήμα της βιβλιοθήκης “Μπιμπλιο-μεντιατέκα ντελ Μεντιτερανέο” στο Μαρτινιάνο. Και ακόμη άκουσα τους παραδοσιακούς ύμνους των Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας συγκλονισμένη από την δραματικότητα με την οποία ποίηση και λαϊκή μουσική διεκτραγωδούν την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και την βαθύτατη ανθρωπιά, με την οποία παρουσιάζεται η σπαρακτική μέσα στον πόνο της Μητέρα του Χριστού. Και βέβαια στάθηκα με συγκίνηση μπροστά στη Στήλη της Πατρόκλειας, που δώρισε το 1960 ο Δήμος της Αθήνας στην Καλημέρα, μια συγκίνηση που μεγάλωνε καθώς διάβαζα τον στίχο του Ερνέστο Απρίλε “Ξένη σου εν ίσε ετού σ’ τι Καλιμέρα”, ο οποίος την επιστέφει.

Πράγματι, ούτε μια στιγμή δεν ένιωσα ξένη εδώ, ή μάλλον κάθε στιγμή ένιωθα σαν να επέστρεφα στο σπίτι αγαπημένων συγγενών μετά από πολύχρονο χωρισμό. Κάθε χωριό, κάθε κομμάτι της φύσης, κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που συνάντησα συνέσφιγγε περισσότερο αυτόν τον δεσμό. Επιστρέφω στην Ελλάδα ως δημότης της Γκρετσία Σαλεντίνα, με την πεποίθηση πως αυτός ο σφυρηλατημένος μέσα στις χιλιετίες δεσμός θα μείνει ακατάλυτος και στέρεος στα χρόνια που θα’ ρθουν. Γιατί, όπως είπε και ο κορυφαίος λόγιος της περιοχής σας, ο φιλόλογος, νομικός και ποιητής Βίτο Ντομένικο Παλούμπο στην περίφημη διάλεξη που έδωσε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” της Αθήνας τον Μάιο του 1896, “Είναι τόσον ευχάριστον και παρήγορον να διατηρηθεί το ζων αυτό μνημείον του αρχαίου ελληνισμού εις την μεσημβρινήν Ιταλίαν!”

 

Σας ευχαριστώ θερμά, αδέλφια μας της Κάτω Ιταλίας, και εύχομαι καλή αντάμωση”

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωάννης Τσαμίχας αναφερομένους στην επίσκεψη της Α.Ε. Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: “Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής  Δημοκρατίας, ήταν πολύ μεγάλη τιμή και συγκίνηση για μένα να συμμετέχω μαζί σας σε αυτές τις μοναδικές στιγμές. Μπήκατε στα σπίτια των απλών ανθρώπων μιλήσαμε με τα παιδιά, δεν κρύψατε την αγάπη και την συγκίνηση σας και είναι βέβαιο ότι όσοι σας συνάντησαν στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας δεν θα σας ξεχάσουν ποτέ. Ως Πρόεδρος του Ελληνο–Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας και κυρίως ως πολίτης αυτής της χώρας σας είμαι ευγνώμων που μας κάνατε να νοιώσουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.”

Σχετικά με Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας ιδρύθηκε το 1952 με σκοπό την ανάπτυξη και την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η σημαντική συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναγνωρίστηκε επίσημα από το Ιταλικό κράτος βάσει του νόμου 518/1970. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 1000 μέλη και αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη των ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και των ελληνικών επιχειρήσεων που προσδοκούν να επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στην Ιταλία, ενώ ως μέλος της Ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (Assocamerestero) είναι παρών σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των μελών του.