Αυξάνει και στην Ιταλία η κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς, με την Ελλάδα να διατηρεί την συντριπτική υπεροχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη (Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Μιλάνου), κυρίως οι Ιταλοί προτιμούν την Καλαμών, την Χαλκιδικής αλλά και την Θρούμπα Θάσου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2019 η Ιταλία εισήγαγε ελιές (της ΔΚ 07099210) από την Ελλάδα (77,49% των συνολικών εισαγωγών), την Ισπανία (21,69%) και τη Βουλγαρία (0,56%).

Η χώρα μας την περίοδο 2015-2019, με πολύ υψηλό μερίδιο στις εισαγωγές της Ιταλίας (73% – 82%), καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση. Ωστόσο, την διετία 2017- 2019 οι εξαγωγές της χώρας μας, παρουσίασαν διακυμάνσεις ανάλογες με τις διακυμάνσεις του συνόλου των εισαγωγών της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, το 2017 οι εξαγωγές της χώρας μας ανήλθαν σε $10,04 εκ. σε σύνολο $13,37 εκ., το 2018 ανήλθαν σε $7,95 εκ. σε σύνολο εισαγωγών $9,67 εκ. ενώ το 2019 αυξήθηκαν περαιτέρω και ανήλθαν σε $8,34 εκ. σε σύνολο εισαγωγών $ 10,76 εκ.

Οι επιτραπέζιες ελιές που εισάγονται από την Ελλάδα στην Ιταλία, καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά και οι σχέσεις των εξαγωγέων και παραγωγών της χώρας μας, έχουν διαχρονικά παγιωθεί με δεκάδες ιταλικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, χονδρεμπόρους, αντιπροσώπους, μεγάλους διανομείς και αλυσίδες supermarket.

Ωστόσο, επισημαίνεται στην έκθεση, δεδομένης της δυναμικής της αγοράς και των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών υπάρχει περιθώριο για αύξηση της παρουσίας των επώνυμων συσκευασμένων επιτραπέζιων ελιών.

Ελάχιστες Ελληνικές συσκευασμένες επιτραπέζιες ελιές από τη χώρα µας τοποθετούνται στις προθήκες των καταστημάτων και στα ράφια των υπεραγορών. Η προσπάθεια προώθησης των Ελληνικών επιτραπέζιων ελιών θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εδραίωση της αναγνωρισιμότητας τους, µε προώθηση του λογότυπου “ελιές ελληνικής προέλευσης – olive Greche”.

Η συνεργασία με χονδρεμπόρους, ή μεσίτες, ή διανομείς, ή αντιπροσώπους είναι απαραίτητη προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά της Ιταλίας τα ελληνικά τρόφιμα. Οι εισαγωγείς επιτραπέζιων ελιών είναι συνήθως εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με τη λιανική, και σε μικρότερο βαθμό με τις λαϊκές αγορές. Ωστόσο, σημαντικές ποσότητες εισάγονται από εταιρείες παραγωγής προκειμένου να συμπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα.

Πηγή:

www.agrotypos.gr