36 βραβεία δόθηκαν σε ζύθους από Ευρώπη και Μεσόγειο στα ανανεωμένα Greek Beer Awards
Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα του Moxy Athens City Hotel, η απονομή των Greek Beer Awards. Ο ελληνικός θεσμός βραβείων ζύθου έπνεε αέρα ανανέωσης τόσο εξαιτίας της διεύρυνσης του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, όσο και του νέου χώρου που φιλοξένησε την εκδήλωση. Η ταράτσα του Athens Moxy City Hotel προσέφερε μια μοναδική θέα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, δημιουργώντας την ιδανική συνθήκη έναρξης της εκδήλωσης, σε συνδυασμό με το welcome drink Crodino.
Τα Greek Beer Awards είχαν φέτος συμμέτοχές από χώρες όπως Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Σλοβενία μεταξύ άλλων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερη τη διεθνή επιρροή τους και τον συναγωνισμό μεταξύ των ετικετών. Για τους λόγους αυτούς δημιουργήθηκαν νέες κατηγορίες, οι οποίες θα παραμείνουν μαζί με εκείνες της επόμενης χρονιάς.
Την κορυφαία διάκριση της Top Lager έλαβε η Lola Pils από την Ζυθοποιία Πηνειού, η οποία έλαβε και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των Pils, ενώ εκείνη της Top Ale έλαβε η Chios Wheat με μαστίχα, στην πρώτη της συμμετοχή, μια διάκριση που δυσκόλεψε πολύ τους κριτές για το που θα δοθεί, αφού τρείς ήταν οι ετικέτες που είχαν την ίδια βαθμολογία και η συγκεκριμένη κέρδισε «στα σημεία», έχοντας κερδίσει και το χρυσό στις Specialty Ale (Δείτε το βιντεο με τις δηλώσεις του Head Judge, Maurizio Maestrelli):
Η συμμετοχή της Ζυθοποιίας Χίου μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη αφού διακρίθηκε και σε άλλες κατηγορίες όπως εκείνης της Smoked Ale με χρυσό για την BBQ.
Τα περισσότερα βραβεία έλαβε, για μια ακόμη χρονιά, η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος για τις Voreia, με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης για τις μπύρες Βεργίνα και την Μικροζυθοποιία Septem για τις ομώνυμες μπύρες της να ακολουθούν στην συνολική κατάταξη.
Στην πρώτη τους παρουσία στον διαγωνισμό η Ζυθοποιία Pelicon από την Σλοβενία κατάφερε να αποσπάσει 5 βραβεία με την ισραηλινή Shikma Israeli Craft Beer να ακολουθεί μαζί με την κυπριακή Octo Microbrewery κατακτώντας από 2. Βραβείο απέσπασε και η κυπριακή Cyrcraft. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της ελληνικής Midnight Circus Gypsy Brewing. Δείτε εδώ όλους τους νικητές:
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν τις νικήτριες Top Lager και Top Ale, σε μια παράδοση που συνεχίστηκε, με όσους δεν τις είχαν δοκιμάσει ως τότε να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για την ποιότητα τους.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του ‘Ελληνο-Iταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Τσαμίχας Ιωάννης, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετική εκδήλωση που έχει προοπτικές εξέλιξης, με το Επιμελητήριο να έχει τη διάθεση να την υποστηρίξει περαιτέρω.
Στην ταράτσα του Moxy Athens City βρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες από τον κλάδο της ζυθοποιίας και των μπαρ, με τους τελευταίους να δηλώνουν το θερμό ενδιαφέρον τους για τη ζυθοποιία.
Τα Greek Beer Awards πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Τουρισμού, Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας (Camera di Commercio Italo – Ellenica di Atene).
Επίσημη έκδοση είναι το συνδρομητικό κλαδικό Beer & Bar Magazine και χορηγοί επικοινωνίας τα: MarketLeader.gr και Epixeiro.gr. Διοργανώνονται από την BeerBartender.
Παρακολουθήστε εδώ τα βίντεο από τις γευστικές δοκιμές με τα σχόλια των κριτών
Βρείτε εδώ το λογότυπο των Greek Beer Awards και φωτογραφικό υλικό:
Σχετικά με τα Greek Beer Awards: Τα Greek Beer Awards είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός για ζύθους μετά από τυφλή γευστική δοκιμή στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 και φέτος επεκτάθηκε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ζυθοποιίες, μικροζυθοποιίες και νομαδικές ζυθοποιίες, οι οποίες αποστέλλουν τα δείγματα τους για να τα δοκιμάσουν έμπειροι και καταξιωμένοι κριτές από το εξωτερικό, που προσκαλούνται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό στην χώρα μας. Με μότο: “We support good brews since 2017” ο ελληνικός ετήσιος θεσμός ζύθου, έχει μεταξύ άλλων σαν σκοπό να φέρει τους ελληνικούς ζύθους σε επαφή με το εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://greekbeerawards.eu/
Κοινωνικά δίκτυα: