Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Έλληνες εξαγωγείς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία. Η έντονη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξακολουθούν να ταλανίζουν το διεθνές εμπόριο ενώ η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους χρήματος και ο υψηλός πληθωρισμός θέτουν νέα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.


Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό, διατηρώντας και επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής τους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες.
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο 9μηνο του 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ έκπληξη αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία καταλαμβάνει τη 2η θέση (από 6η). Ακολουθεί η Γερμανία (3η από 2η), με αύξηση των εξαγωγών (κατά 24,7%) και μετά η Κύπρος (4η από 3η θέση). Ακολουθούν οι Η.Π.Α (5η από 7η θέση) με μεγάλη άνοδο των εξαγωγών (41,5%), η Τουρκία (6η από 5η) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7η από 9η θέση) λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατά 84,6%. Στην 8η θέση βρίσκεται η Ισπανία (από 10η) και έπεται η Λιβύη (9η από 12η), με διπλασιασμό των εξαγωγών (κατά 104,1%). Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών συμπληρώνει η Ρουμανία (από 8η).

Πλην της πρώτης δεκάδας, αξίζει να σημειωθεί, η σημαντικότατη πτώση στην κατάταξη της Γαλλίας (13η θέση από 4η), της Νότιας Κορέας (21η από 14η) και της Κίνας (32η από 15η) και η άνοδος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (11η από 16η) και της Μάλτας (19η θέση από 29η).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε τα εξής: «Η διαρκής αναζήτηση νέων ευκαιριών επέκτασης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής των Ελλήνων Εξαγωγών. Η στασιμότητα άλλωστε σε ένα ρευστό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η στροφή σε νέες περιοχές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα κερδοφόρες, επιβάλλεται, όπως και η διερεύνηση ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς. Τη λογική αυτή ακολουθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν ακάθεκτες στο δρόμο της ανάπτυξης παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Ενεργειακή κρίση, αύξηση επιτοκίων, υψηλός πληθωρισμός, ακριβότερες πρώτες ύλες σε συνδυασμό με έντονη αβεβαιότητα συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Για μια ακόμη χρονιά –όπως όλα δείχνουν- οδηγούμαστε προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για τις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών. Με την αρωγή της Πολιτείας, μέσα από δράσεις, όπως η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τον θεσμό της οικονομικής διπλωματίας, μπορούμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τα δημόσια ταμεία και την απασχόληση».

 

Ultime notizie