Επιχειρηματικός Τομέας: Πρόσφατες Εξελίξεις και οι Επιδόσεις Επιλεγμένων Κλάδων.
ΔΗΛΩΣΗ Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ICAP CRIF
“Σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης κινήθηκε η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την πανδημία, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,9% το 2022 σε συνέχεια της αύξησης 8,4% το 2021.
Το έτος 2022 σηματοδοτήθηκε από την “εκτίναξη” του κόστους της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, την αύξηση του πληθωρισμού και την έναρξη της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δημιουργώντας πολυδιάστατα προβλήματα στην αγορά. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας είναι θετικές και για το 2023, καθώς αναμένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, της τάξης του 2,5%, ποσοστό όμως ελαφρώς υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων. Οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες εντάθηκαν το 2022 σταδιακά αποκλιμακώνονται, τάση η οποία τροφοδοτείται από την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές βελτιώνουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα και δημιουργούν προσδοκίες για ταχύτερη και εντός του έτους επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Εν αναμονή λοιπόν των θετικών εξελίξεων στην οικονομία μας, ενδιαφέρον έχει να αποτυπωθούν οι τάσεις που χαρακτήρισαν τους διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών.
Η νέα έκδοση της ICAP CRIF “Κορυφαίοι Κλάδοι στην Ελλάδα” περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για 51 επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλός μας.
Σαφώς, με την ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021 και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία ο ελληνικός εταιρικός τομέας επανήλθε δυναμικά, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του το 2021. Ανάκαμψη παρουσίασαν όλοι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.
Ενδεικτικά, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στους κλάδους που παρουσιάζονται στην έκδοση κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα τα κόστη τους, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το περιθώριο καθαρού κέρδους. Επιπλέον, αξιόλογη βελτίωση παρουσιάζουν και οι μέσοι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων των συγκεκριμένων κλάδων.”
Δείτε ΕΔΩ την πλήρη Μελέτη
Βρείτε ΕΔΩ όλα τα Δελτία Τύπου της ICAP CRIF
Η ICAP CRIF (πρώην όμιλος εταιρειών ICAP A.E.), με μια πετυχημένη διαδρομή 59 χρόνων και παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία Βουλγαρία και Κύπρο, είναι ο κορυφαίος Όμιλος Εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τον Δεκέμβριο του 2021, η ICAP A.E. εξαγοράστηκε από την CRIF, έναν κορυφαίο παγκόσμιο Οργανισμό. Μέσω 6 εταιρειών, παρέχει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και λύσεων, που ομαδοποιούνται σε 5 κατηγορίες: Business Information & Credit Risk Solutions, Credit Rating Services, Marketing & Sales Solutions, Technology Solutions and Advanced Analytics και Consulting Services.
Η ICAP CRIF A.E. (πρώην ICAP A.E.) είναι η μοναδική Ελληνική Εταιρεία που αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ECAI) και από την European Securities and Markets Authority (ESMA) ως Οργανισμός Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency).

Ultime notizie