Αυτή τη φορά το παράκανε η μάνα των συγκλονιστικών τοπίων και της ποικίλης ομορφιάς.

Δύο χαρακτηριστικά φαίνεται πως χρειάστηκαν οι πόλεις της νοτιανατολικής Ιταλίας για να λάμψουν από αγνή, σχεδόν ακατέργαστη ομορφιά. Την πέτρα και το παρελθόν τους. Πόλεις που διατηρούν τον παλιακό αέρα στα στενοσόκακά τους, λουλούδια και μπουγάδες στα μπαλκόνια, μικρά ομοιόμορφα σπίτια, ιδιαίτερη αλλά απλή αρχιτεκτονική, πολλή πέτρα και άπειρο λευκό.

Η Ιταλία είναι από τις χώρες που διαθέτουν πλούσιο υλικό προς τέρψιν των οφθαλμών.Τα τοπία της όμως είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, όπως και οι ίδιοι Ιταλοί άλλωστε. Κάθε περιοχή της αποτελεί ένα έργο τέχνης. Απλά το καθένα ανήκει σε εντελώς διαφορετικά ρεύματα.

Μακριά λοιπόν από την πολύχρωμη παλέτα που συναντάται στα βόρεια και τον αναγεννησιακό αέρα του κέντρου, δίχως τον απόλυτα σύγχρονο ρυθμό του Μιλάνου ή την ρωμαϊκή επιβλητικότητα της Ρώμης, αλλά σίγουρα πολύ κοντά στην αύρα της Νάπολης, συναντήσαμε την αποκάλυψη του απλού. Με αφετηρία το Bari και εστίαση στις περιοχές της περιφέρειας της Puglia (με μοναδική εξαίρεση τη Matera που απλά δεν χάνεται), το 3ήμερο roadtrip μας οδήγησε σε πέντε στάσεις- και δεκάδες απωθημένα.

Στάση πρώτη: Bari (Puglia) 

Αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη του ταξιδιού, μιας και από τους υπόλοιπους προορισμούς ήταν η λιγότερη γνωστή για την ομορφιά της. Το Bari στην δομή μοιάζει πολύ με τη Νάπολη. Σαν πόλη όμως είναι πολύ πιο καθαρή και οργανωμένη.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η συνοικία Bari Vecchia, ένα σύμπλεγμα από εξαιρετικά στενά δρομάκια με χαμηλά σπίτια που σου δίνουν την εντύπωση ότι το ένα είναι πάνω στο άλλο και ότι από την πόλη μεταφέρθηκες μαγικά στο χωριό και στην αθωότητα μιας εποχής που αν και έχει περάσει τη θυμόμαστε ακόμα. Στα εντελώς καλοφτιαγμένα στενάκια θα βρεις ανοιχτές πόρτες, παιδάκια να παίζουν, μπουγάδες ,οικογένειες να μαγειρεύουν, και άλλες μπουγάδες, (κακόγουστες) παναγίες, λουλούδια και το σήμα κατατεθέν της πόλης, τις γιαγιάδες στο δρόμο Arco Alto να φτιάχνουν τα ζυμαρικά της περιοχής (orecchiette).

Στάση δεύτερη: Matera (Basilicata) 

Το απόλυτο must μιας εκδρομής στη νότια Ιταλία και γενικά είναι ανεπίτρεπτο να τη χάσει κανείς. Η ομορφιά της πέτρινης αυτής πολιτείας δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην κάμερα, ούτε εύκολα περιγράφεται η αίσθηση που σου δίνεται όταν περπατάς στην αρχαία πόλη (Sassi di Matera).

Η Matera θεωρείται η τρίτη αρχαιότερη πόλη του κόσμου, μετά το Χαλέπι και την Ιεριχώ.

Οι σπηλιές- σπίτια της «ευρωπαϊκής Καππαδοκίας» που είναι λαξευμένες ουσιαστικά πάνω στους βράχους κατοικήθηκαν από πολύ νωρίς, στην παλαιολιθική εποχή, και παρά την άνθηση της περιοχής σε κάποιες περιόδους κατέληξαν να συμβολίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στις ιδιαίτερες αυτές κατοικίες φιλοξενούνταν μέχρι το 1952 ολόκληρες οικογένειες, χαρίζοντας έτσι στην πόλη τον χαρακτηρισμό η «ντροπή της Ιταλίας».