Χάρης Αποσπόρης

 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της EDISON Nicola Monti, στις οποίες τονίζεται η επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στο επίκεντρο της προσοχής μας το σχέδιο του αγωγού EastMed προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των προμηθειών από πηγές φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και είναι εγγύς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed-Poseidon που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη, περνώντας από την Κύπρο και την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, «θα πρέπει να επανέλθει σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής μας γιατί είναι το μόνο πραγματικό έργο διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, έχουν ήδη δοκιμαστεί και είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της EDISON  όταν ρωτήθηκε για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού υπό το φως της κατάστασης στην Ουκρανία.

Το έργο EastMed «ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό ήδη από πριν, αλλά ακόμη περισσότερο είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μonti. Είναι ένα «έργο που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από πλευράς χρηματοδότησης και από πολιτική άποψη», πρόσθεσε ο κ. Monti.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON επεσήμανε ότι «τέσσερα χρόνια είναι ένα εύλογα μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για πολλά ακόμη χρόνια, σίγουρα για έναν οικονομικό κύκλο ο οποίος θα μας οδηγήσει στη συνέχεια στον ορίζοντα της απανθρακοποίησης του 2050».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του αγωγού, ο κ. Monti δήλωσε ότι “ο EastMed είναι μία υποδομή που έχει ήδη σχεδιαστεί για να είναι έτοιμη στη συνέχεια να μετατραπεί στη μεταφορά υδρογόνου”.

Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON ανέφερε ότι «αρχικά ο EastMed θα μπορούσε να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων κ.μ. οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

Ο επικεφαλής της EDISON αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο να μην παράσχουν πλέον την υποστήριξή τους στο έργο. Ως προς αυτό, ο κ. Monti επικαλέστηκε δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Chevron, Michael Wirth, ο οποίος μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek  στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ότι η διαδρομή του έργου EastMed πρέπει να θεωρηθεί ως μία χρήσιμη διαδρομή για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με νέο φυσικό αέριο. Η δήλωση αυτή, τόνισε ο κ. Monti «με έπεισε θετικά ότι, υπό το φως των τραγικών γεγονότων της Ουκρανίας, είναι αναγκαίο να επανεκτιμηθεί η σημαντική στρατηγική αξία που έχει ο αγωγός EastMed».

Ερωτηθείς για πιθανές άλλες αγορές εφοδιασμού και ειδικά την Αίγυπτο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON, εμφανίστηκε χλιαρός. «Η αιγυπτιακή αγορά είναι μία πολύ μεγάλη αγορά και έχει αυξανόμενη κατανάλωση λόγω σταθερής δημογραφικής αύξησης και επομένως δεν είναι σαφές εάν η Αίγυπτος θα έχει διαθέσιμους πόρους για εξαγωγή» είπε ο κ. Monti, υπογραμμίζοντας ότι, αντίθετα, «το Ισραήλ διαθέτει μεγάλα αποθέματα με πολύ περιορισμένη εγχώρια αγορά» περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αναφορικά με το θέμα της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού εξ αιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, ο κ. Monti δήλωσε ότι “η EDISON εξετάζει τρόπους για να συμβάλλει βραχυπρόθεσμα στην αύξηση των μη ρωσικών πηγών εφοδιασμού”.

«Η Ρωσία είναι μία από τις πέντε πηγές του χαρτοφυλακίου της EDISON» εξήγησε ο κ. Monti υπογραμμίζοντας ότι η προμήθεια από τη Μόσχα έχει «σχετικά μικρό βάρος γιατί αντιστοιχεί μόνο στο 7%».

Στην ιταλική αγορά, τόνισε ο κ. Monti, «η EDISON είναι σήμερα ένας από τους κυριότερους παίκτες, καλύπτοντας το 20% της ζήτησης και είναι η εταιρεία η οποία διαθέτει το ποιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εισαγωγών που περιλαμβάνει πέντε πηγές, μία εκ των οποίων είναι η Ρωσία. Έχουμε εισαγωγές LNG από το Κατάρ που καθιστούν την EDISON τον πρώτο εισαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ιταλική αγορά. Οι άλλες πηγές είναι η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και η  Λιβύη», τόνισε ο κ. Monti.

«Υπό το φως του μεταβληθέντος γεωπολιτικού πλαισίου που δημιουργήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της Μόσχας, η EDISON εξετάζει ένα σχέδιο για να αντισταθμίσει τη ρωσική  πηγή εφοδιασμού», κατέληξε ο κ. Monti.

 

Τελευταία νέα